חוֹכְמוֹלוֹגִי » בית ספר למחוננים יום שליפה
המדריך המלא:
בית ספר למחוננים או יום שליפה?
אתם נמצאים כאן:
ביצה
או: אני רוצה לדעת אם הילד שלי מחונן
גוזל
או: כנראה שהילד שלי מחונן
ינשוף
או: הילד שלי אובחן כמחונן
הגדרה: מה זה בית ספר למחוננים ומה זה יום שליפה?
בית ספר למחוננים – הוא למעשה בית ספר רגיל שמשולבת בו כיתה אחת בכל שכבה שתלמידיה הם מחוננים, ותוכנית הלימודים שלה, לרבות צוות ההוראה שמלמד אותה, מותאמים לאוכלוסייה זו.
לא בכל בית ספר קיימת כיתת מחוננים, ומתקבלים אליה רק מי שאותרו כמחוננים במהלך המבחן הארצי של משרד החינוך. כיתות המחוננים הן קטנות ואיכותיות, ותכני הלימוד שלהן מעמיקים ומגוונים.
יום שליפה – הוא תוכנית המערבת את התלמיד המחונן עם לימודים במרכז מחוננים. בתוכנית זו המחוננים לומדים בכיתה 'רגילה' אך משתלבים ביום העשרה שבועי במרכז מחוננים ייעודי עם מגוון תוכניות לימוד.
יום שליפה קרוי כך כי המחוננים למעשה 'נשלפים' מהמסגרת הרגילה שלהם עבור התוכנית הנוספת במרכז המחוננים, בזמן שהם ממשיכים להיות חלק מהמסגרת הסטנדרטית ונדרשים להשלים את החומר שהחסירו באותו יום.
הבחירה אם להיות חלק מכיתת מחוננים או להשתלב בתוכנית של יום שליפה היא של המחונן ושל הוריו בלבד.
הידעתם?
לרוב, מחוננים בגילאי היסודי משתלבים ב'יום שליפה', זאת מכיוון שישנן מעט מאוד כיתות מחוננים בגילאי יסודי – כך שגם אם ההורים והילד מעוניינים בכיתת מחוננים, לא בטוח שיש להם התאמה אזורית, ואפילו אם כן, ייתכן שהכיתה כבר מלאה.
מה היתרונות והחסרונות של בית ספר למחוננים?
מסגרת חינוכית היא אחד מהדברים שהכי משפיעים על ילדינו בתקופת הילדות, הנערות והבגרות, ובחירה במסגרת מתאימה יכולה להשפיע רבות על ההתקדמות הלימודית, הרגשית והתפתחות הביטחון של ילדינו.
כדי לבחור את הדבר הנכון ביותר עבור הילד המחונן ולענות על השאלה: מה עדיף, יום העשרה שבועי או בית ספר למחוננים? ריכזנו עבורכם את החסרונות והיתרונות של כל מסגרת.
יתרונות של כיתת מחוננים
התאמה תמידית בתכנים הלימודיים, פיתוח אישי והעשרה רציפה כל השבוע עבור מחוננים.
המחונן נמצא עם צוות מורים אשר מכיל ומבין אותו, והוכשר להתמודדות עם מחוננים.
חברים קבועים הנמצאים ברמת אינטלקטואל דומה וסביבה המתאימה מבחינת רמת דיון, חוש הומור ועוד.
יציבות ושגרה של התלמיד המחונן במערכת לימודים אחת, ללא מעורבות של מסגרת חיצונית נוספת.
חסרונות של כיתת מחוננים
מכיוון שכיתות מחוננים מתחילות רק מכיתה ג', ולעיתים משתבצים אליהן רק בחטיבה או בתיכון, הדבר דורש מהילד לעקור מבית הספר הקיים שלו - מה שעלול להקשות עליו ביצירת חברים ובהתמודדות עם סביבה זרה.
כיתת מחוננים ייעודית מבדלת את הילד בתור מחונן, ועלולה להרחיק אותו מסביבת ילדים שהם בני גילו ואינם מחוננים.
מאחר שעוברים לבית ספר שיש בו כיתות מחוננים, ייתכן כי בית הספר החדש הוא רחוק מהבית, מה שמקשה על נוחות ההגעה אליו.
מבחינה אישית ורגשית, כשהילד המחונן מגיע לכיתה שבה כולם מחוננים - הוא מאבד את ה"מיוחדות" שלו מול סביבתו ואולי אף בעיני עצמו, ולכן עלול לחוש חסר ביטחון ואבוד.
מה היתרונות והחסרונות של יום שליפה?
לעומת בית ספר למחוננים, מרכזי המחוננים מהווים מסגרת הרבה פחות מחייבת ויותר קצרה וקלילה, שמאפשרת שילוב נוח יחסית לתלמיד המחונן.
עם זאת, בשל החלקיות שלה, ייתכן שהיא לא מספיקה למחונן, הן ברמה הקוגניטיבית והן ברמה החברתית. לפניכם חסרונות ויתרונות של יום העשרה שבועי.
יתרונות יום שליפה
הילד נשאר חלק מהכיתה ומבית הספר שאליהם התרגל - חברים, מורים, סביבה מוכרת וכן הלאה.
מדובר במסגרת חיצונית שניתן להפסיק בכל עת אם רוצים, להבדיל מכיתת מחוננים שדורשת מעבר בית ספר.
יום העשרה שבועי הוא חוויה מרעננת עבור המחונן מחוץ לבית הספר.
יום שליפה מאפשר הגדלת המעגל החברתי של המחונן, בלי "לפגוע" במעגל החברים הקיים בכיתה הרגילה.
חסרונות יום שליפה
יום אחד בשבוע אינו מספיק להעשרה של מחונן אשר יכול וצריך הרבה יותר מאשר כמה שעות כדי לספק את סקרנותו, לממש את הפוטנציאל שלו ולקדם את היכולות האינטלקטואליות שלו.
'שליפה' של פעם בשבוע עלולה להקשות על הילד לשמור על שגרת הלימודים שלו, ודורשת ממנו להשלים את החומר שהחסיר באותו יום.
מבחינה חברתית, הילד המחונן 'מפסיד' יום בבית הספר שבו חבריו ממשיכים בלעדיו - לפעמים בחוויות וגיבוש שעלולים ליצור פער וריחוק בינו ובין שאר חברי הכיתה הרגילה שלו.
גם החברים שהמחונן מכיר דרך יום ההעשרה השבועי, אף שהם דומים ומתאימים לו יותר, אינם יוצרים קשר עמוק ביום בשבוע בלבד, כך שהילד יוצא "קירח מכאן ומכאן" - הוא לא מספיק להתגבש עם חבריו לכיתה, אך גם עם חבריו ממרכז המחוננים לא נוצר קשר מספיק חזק.
לפני שתחליטו, תבדקו: מה האופי של הילד שלכם?
לכל מסגרת היתרונות והחסרונות שלה, אך חשוב גם להסתכל על המקרה הספציפי של הילד המחונן שלכם ולתהות האם המסגרת שנראית לכם עדיפה מכל הבחינות, באמת מתאימה לאופיו של הילד.
למשל, האם הילד שלכם מתגאה במחוננות שלו ומחפש את קרבתם של מחוננים בני גילו? או שהוא דווקא מעדיף שלא להדגיש אותה ומנסה להתחבר עם ילדים שאינם מחוננים כמוהו? שהרי אז עדיף יום שליפה בלבד.
האם הילד שלכם מעדיף את הבידול שלו, אוהב להיות ה"חכם" שבחבורה, ולא ירצה שיילקח ממנו אור הזרקורים? או שהוא דווקא תחרותי וישמח להיות בסביבה מאתגרת עם נוספים בעלי מנת משכל גבוהה? ואז תתאים לו כיתת מחוננים.
אחד האתגרים הגדולים ביותר בבחירת מסגרת מתאימה למחוננים שלנו, הוא למעשה ניתוק הציפיות שלנו מאיך שהיינו רוצים לראות את ילדינו והקשבה ותשומת לב עבור מה שבאמת מתאים להם ולצורכיהם – בכל ההיבטים.
כדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, מומלץ לעבור הדרכת הורים ייחודית למחוננים, כדי לתת את המענה הטוב ביותר לילדים שלנו, תוך איפוק האינטרסים האישיים שלנו עבור טובת הילד.
אין תשובה מוחלטת: לכל ילד העדפה אחרת
כמו בהרבה דברים בחיים, גם כאן לא ניתן להכריע באופן מוחלט מה עדיף, אם יום שליפה או כיתת מחוננים.
זאת מפני שלכל מחונן יש האופי שלו, הנסיבות שלו, הצרכים הקוגניטיביים והרגשיים שלו, וכן האפשרויות הקיימות באזור מגוריו.
עם זאת, יש לתת את הדעת לרכיבים העיקריים של החלטה כזאת: בפן הלימודי, בפן החברתי, בפן של הנוחות היומיומית של התלמיד ובעיקר בפן הספציפי של ההעדפות והאושר האישי שלו.
זכרו שתמיד ניתן יהיה לעבור בין תוכניות, בין כיתות מחוננים או מרכזי מחוננים, בהתאם לתוצאה ולהשפעה על הילד. כמובן שהעדיפות היא לדבוק במסלול אחד כדי לתת לו יציבות ככל הניתן.
עדיין מתלבטים? הילד בעצמו לא בטוח מה הוא רוצה? תמיד תוכלו להגיע עם הילד למפגשי טיפול פסיכולוגי למחוננים כדי לאתר את הצרכים האישיים שלו, הן האינטלקטואליים והן החברתיים ולקבל תמונת מצב מדויקת ככל הניתן – מה שישפר משמעותית את יכולת ההחלטה שלו ושלכם באשר למסגרת המתאימה לו ביותר.
שיתוף המדריך המלא בנושא "בית ספר למחוננים או יום שליפה?" ברשתות החברתיות
מאמרים נוספים בנושא ילדים מחוננים
הדרכת הורים למחוננים
למי רלוונטי לפנות להדרכת הורים, מתי צריך אותה, כיצד מבוצעת הדרכת הורים ואיך היא נראית, מה היא תיתן לי כהורה לילד מחונן ועם אילו קשיים אצליח להתמודד בזכותה, כולל דוגמאות ספציפיות מהחיים.
טיפול פסיכולוגי לילדים מחוננים
איך נראים טיפולים פסיכולוגיים של ילד מחונן, מתי צריך טיפול פסיכולוגי לילד מחונן, באיזה גילאים שולחים ילד מחונן לפסיכולוג, סימנים להורים שהילד צריך טיפול פסיכולוגי וכמובן השלכות של טיפול תרופתי אפשרי.
חוגי העשרה לילדים מחוננים
מהם חוגי העשרה לילדים מחוננים ומדוע ילד מחונן בכלל זקוק להעשרה נוספת? מהן ההשלכות של ילד מחונן אשר לא רשום לחוג העשרה? אילו חוגי העשרה קיימים ומהם הטיפים לבחירת חוג מתאים לילד?
מרכזי מחוננים ומצטיינים
מהם מרכזי מחוננים ומצטיינים וכיצד מתקבלים אליהם? מה לומדים במרכזי מחוננים? אילו זכאויות והטבות מיוחדות קיימות למי שלומדים במרכזי מחוננים? כיצד אדע אם הילד שלי מתאים למרכז מחוננים?
תוכניות וכיתות מחוננים
מהי כיתת מחוננים? אילו תוכניות מיוחדות יש למחוננים או למצטיינים? איך אדע אם הילד שלי צריך כיתת מחוננים? מה לומדים בכיתות מחוננים? האם יש תוכניות שמשלבות תואר אקדמי בשלב בית הספר?