חוֹכְמוֹלוֹגִי » הקפצת כיתה
המדריך המלא:
הקפצת כיתה
אתם נמצאים כאן:
ביצה
או: אני רוצה לדעת אם הילד שלי מחונן
גוזל
או: כנראה שהילד שלי מחונן
ינשוף
או: הילד שלי אובחן כמחונן
הגדרה: הקפצת כיתה
הקפצת כיתה היא מהלך שמבצעים עבור ילד שמבטא יכולות קוגניטיביות, לימודיות ורגשיות גבוהות לגילו – כך שיוכל ללמוד, באופן חלקי או מלא, בכיתה הגבוהה מכיתת האם שבה היה צריך ללמוד בהתאם לגילו הכרונולוגי.
המילה המקצועית להקפצת כיתה היא "הדלגה" – כלומר, הילד 'מדלג' על הכיתה הנוכחית שלו ומגיע ישר לכיתה הגבוהה יותר. ניתן לקפוץ כיתה בכל שלב, ביסודי, בחטיבה ובתיכון ואפילו בהדלגה מגן טרום-טרום חובה לגן חובה, או בהדלגה מטרום-חובה ישירות לכיתה א'.
הקפצת הכיתה הנפוצה ביותר היא הדלגה מגן טרום-חובה לכיתה א', עבור ילדים שכבר לפני גן חובה מבטאים הבנה גבוהה לגילם, למשל באותיות ובמספרים, וכן מבחינת ההתפתחות הרגשית והחברתית. בהדלגה זאת עוקפים את גן החובה ומשלבים את הילד, לרוב בגיל 5.5-5 כבר בכיתה א'.
כיצד מבוצעת הקפצת כיתה ובאילו תנאים?
ניתן למצוא את פירוט הקריטריונים והעקרונות המנחים לגבי הקפצת כיתה בחוזר המנכ"ל של משרד החינוך לאותה השנה. בעקרון, התנאים העיקריים עבור ילד להקפצת כיתה הם:
1. רמה קוגניטיבית גבוהה ביחס לגיל
2. יכולות דידקטיות (כלומר, לימודיות) גבוהות לגיל
3. התפתחות רגשית גבוהה לגיל
נכון להיום, הקפצת כיתה נעשית בשלב ראשוני באמצעות פנייה של המוסד החינוכי, בית הספר או המחנכת, כדי לקבל המלצה מגורם מקצועי – פסיכולוג חינוכי מומחה ולערוך אבחון לילד שיבדוק לא רק את הפוטנציאל הקוגניטיבי כי אם גם את היכולות הלימודיות הנוכחיות ואת ההתפתחות הרגשית של הילד.
לאחר ביצוע אבחון וקבלת המלצה מפסיכולוג חינוכי, מאושרת הקפצת הכיתה ע"י הפיקוח של משרד החינוך ובית הספר רשאי לשלב את הילד בכיתות הגבוהות יותר, באופן חלקי או מלא לפי מה שהוחלט.
הקפצת כיתה חלקית
קיימת אפשרות לשלב את הילד במספר מקצועות בכיתה גבוהה, זאת בהתאם לחוזקות הלימודיות שלו באותם התחומים – למשל רק מתמטיקה, מדעים או אנגלית – במקום להקפיץ אותו ללימודים מלאים בכיתה גבוהה.
הקפצת הכיתה החלקית מתאימה למי שמבחינה רגשית לא בשל לעבור ללמוד באופן מלא בכיתה עם ילדים גדולים ממנו, או מי שמפגין חוזקות ויכולות במקצועות מאוד ספציפיים וצריך עדיין את החיזוק ואת ההתקדמות האחידה במקצועות האחרים.
הידעתם? ילד לא צריך להיות מחונן כדי לקפוץ כיתה
מקובל לחשוב שילדים מחוננים הם אלה שמקפיצים אותם כיתה – אך זה ממש לא מחייב. בזמן שהגדרת ילד מחונן על פי משרד החינוך היא רמת IQ של 140 ומעלה – גם מי שיש לו רמת IQ נמוכה יותר, אך עדיין גבוהה מהממוצע, כמו 120 או 130 למשל, יוכל לקבל המלצה מגורם מקצועי להקפצת כיתה.
למה? מכיוון שרמת האינטליגנציה היא לא היחידה שנמדדת – הקפצת כיתה מותנית גם ביכולת לימודית גבוהה ובמוכנות רגשית מפותחת. לכן, להבדיל ממחוננות, הקפצת כיתה מתאימה גם לילדים עם מנת משכל גבוהה מהממוצע שאינה מגיעה לסף מחוננות.
כיצד יודעים אם הילד מתאים להקפצת כיתה?
הסממנים הראשונים שילד מפגין אשר צריכים לעודד בחינת אפשרות של הקפצת כיתה הם הבעה של שעמום, (לפעמים כולל הפרעות בכיתה בשל כך) לצד הפגנת יכולות גבוהות מבחינה לימודית ורגשית.
למשל, ילד בכיתה א' שכבר יודע לקרוא ולכתוב, כבר מצליח לפתור תרגילים מורכבים בחשבון כשהאחרים רק מתנסים בחיבור וחיסור, ככל הנראה יפגין שיעמום רב בשיעורים, יפריע לאחרים כדי להעסיק את עצמו ועלול להגיד להוריו שהוא לא רוצה ללכת לבית הספר.
שימו לב: יש שיקולים רבים שיש לקחת בחשבון בהקפצת כיתה
הקפצת כיתה לפני מבחן איתור המחוננים בכיתה ב'
אצל ילדים שבכיתה א' מפגינים יכולות קוגניטיביות גבוהות מהממוצע ויש חשד למחוננות - ההמלצה של המומחים היא דווקא לא להקפיץ כיתה, מהסיבה הפשוטה שמבחן איתור מחוננים של משרד החינוך מתבצע בכיתה ב' - ואם יקפיצו את הילד ישירות לכיתה ג', הוא יצטרך לעשות את המבחן באופן נפרד או רק אם משרד החינוך יאשר זאת, במקום להיבחן יחד עם קבוצת הגיל שלו, להיות מאותר כמחונן ולהשתלב במסגרות המתאימות לו
הקפצת כיתה בהתאם למוכנות הרגשית של הילד
גם אם יש לילד מנת משכל גבוהה משמעותית מהממוצע והוא מביע רצון ללמוד ברמה גבוהה יותר מגילו, יש לבחון את הפן הרגשי שלו ולראות האם מבחינה התפתחותית, רגשית וחברתית, הוא מתאים ללמוד עם ילדים הגדולים ממנו. יש מי שילדותיים בפן הרגשי, למרות יכולות קוגניטיביות גבוהות, ולא יתאים להם להשתלב בכיתה גבוהה בשל כך
הקפצת כיתה בהתאם ליכולות הדידקטיות של הילד
בעיקר בגילאים הנמוכים ובהדלגה מגן טרום-חובה לכיתה א', יש לבחון את היכולות הלימודיות של הילד ולראות אם הן מתאימות להקפצת כיתה. למשל, ילד שמאוד אוהב ונהנה לשחק בגן, גם אם יש לו רמת אינטליגנציה גבוהה מאוד - ייתכן שלא יתאים לו לקפוץ ישר לכיתה א' מכיוון שהוא לא יצליח לשבת וללמוד לאורך זמן, כלומר, שאין לו את היכולות הדידקטיות המתאימות למי שגדולים ממנו בגיל
הקפצת כיתה - איזה קשיים יכולים להתעורר אצל הילד?
יש סיבה שבגינה לא מבצעים הקפצת כיתה, לא חלקית ולא מלאה, בלי אבחון של פסיכולוג חינוכי מומחה. הקפצת כיתה שאינה מתאימה לילד יכולה לעורר מספר קשיים:
∘ קשיים חברתיים עקב קושי בהשתלבות עם ילדים גדולים יותר
∘ קשיים אישיים כמו חוסר ביטחון, ביישנות והסתגרות
∘ קשיים בתחום הקשב והריכוז, כאשר המוכנות הלימודית לא מתאימה להקפצת כיתה
∘ קשיים גרפו-מוטוריים, כאשר קיימת חולשה בגפיים שמשפיעה על יכולת הכתיבה
הקפצת כיתה - אפשר להתחרט?
ככלל, לא מקובל להוריד חזרה ילד לכיתת האם שלו לאחר הקפצת כיתה, בייחוד בשל העובדה שמדובר בתהליך שמאושר על ידי גורמים מומחים לאחר אבחון מקצועי.
אולם מכיוון שהקפצת כיתה כשלעצמה היא מהלך לא רגיל ותמיד יכולים לצוץ קשיים, ישנן דרכים אחרות לפתור אותם בלי להחזיר את הגלגל לאחור.
למשל בעיות בתחום הכתיבה וההבעה בכתב – ניתן לפתור באמצעות הוראה מתקנת או מרפאות בעיסוק שיסייעו לילד לחזק את התחום ולממש את הפוטנציאל שלו, לרבות, למשל, ספורט טיפולי או חוג שחיה, אם מדובר בקושי גרפו-מוטורי ויש צורך בחיזוק חגורת הכתפיים והגפיים.
קיימות גם בעיות בתחום האישי והרגשי – ניתן לפתור באמצעות הדרכות הורים בגיל הצעיר וטיפול פסיכולוגי לילד אם מדובר בקושי חוזר שלא נפתר על אף התמיכה הרגשית של ההורים.
רוצים לסייע לילד המחונן שלכם לממש את הפוטנציאל שלו? יש לנו מגוון שירותים הרלוונטיים לאיתור החוזקות והחולשות של מחוננים.
שיתוף המדריך המלא בנושא "הקפצת כיתה" ברשתות החברתיות
מאמרים נוספים בנושא ילדים מחוננים
אבחון מחוננים
מתי צריך לעשות אבחון מחוננים ומה זה אומר, מה כולל האבחון, על ידי מי הוא מבוצע וכיצד, מדוע אבחון מקצועי מאתר מחוננים שלא עברו את המבחן הארצי של משרד החינוך ועוד!
מבחן מחוננים
מתי מתקיים מבחן מחוננים ובאיזה אופן, על ידי מי מבוצע כל חלק של המבחן ומתי מתקבלות התוצאות, מה ניתן לעשות לאחר ביצוע המבחן, האם ניתן לעבור מבחן מחוננים חוזר או בגיל מאוחר ועוד!
הכנה למבחן מחוננים
כיצד נראית הכנה למבחן מחוננים של משרד החינוך, האם היא נדרשת כדי להכין את ילדינו למבחן או שמא היא רק מזיקה וכיצד בכל זאת ניתן להכין את הילד למבחן מחוננים.
הדלגה לכיתה א'
באילו מקרים יש צורך לבצע הדלגה מגן טרום-חובה לכיתה א' ובמה היא שונה מהקפצת כיתה, איך נדע שהילד שלנו מתאים להדלגה לכיתה א' ואילו קשיים עלולים להתעורר עקב כך.