המדריך המלא:
מבחן מחוננים

גוזל פנימי

אתם נמצאים כאן:

ביצה

או: אני רוצה לדעת אם הילד שלי מחונן

גוזל

או: כנראה שהילד שלי מחונן

ינשוף

או: הילד שלי אובחן כמחונן

הגדרה: מבחן מחוננים

משרד החינוך עורך מבחן לאיתור מחוננים בכיתה ב' בכל בתי הספר היסודיים בארץ.

המבחן מורכב משני שלבים. שלב א' נערך בבית הספר ושלב ב' במסגרת חיצונית, לרוב כזאת השייכת לתוכנית המחוננים ופועלת מטעם משרד החינוך.

ילד אשר עבר בהצלחה את שני השלבים מוגדר כמחונן ונפתחות לו אופציות להירשם לכיתות מחוננים בבתי ספר ייעודיים לכך – אם יש בנמצא בעיר מגוריו, או למסגרות חינוכיות אשר מקיימות שיעורי העשרה פעם בשבוע (יום שליפה).

חשוב מאוד להביא את הילד לאבחון מחוננים טרם המבחן, כדי לראות אם יש טעם להגיש אותו למבחן משתי סיבות:

1. ילד שאינו מחונן עלול להיפגע מכישלון במבחן ולסבול מחוסר ביטחון ותחושת תסכול מכך שהוא "פחות טוב".
2. ילד מחונן שלוקה בהפרעת קשב וריכוז (ראו הסבר: מחוננים עם הפרעות קשב וריכוז) לא יעבור את המבחן מכיוון שלא היו לו את ההתאמות הספציפיות בהיבחנות שאיתן הוא היה יכול להפגין את יכולותיו במבחן ולעבור אותו בהצלחה.

מבחן מחוננים שלב א'

מתי מתבצע: בכיתה ב', לאחר חגי תשרי (בד"כ בחודש אוקטובר).

היכן מתבצע: המבחן הוא של משרד החינוך אך מועבר בכיתת האם של בית הספר, בדומה למבחן מיצ"ב.

תחומי המבחן: הבנת הנקרא וחשבון.

מתי יודעים אם הילד עבר את שלב א': צוות בית הספר מודיע להורי הילד ברגע שסיימו לציינן (כלומר, לקבוע ציונים) את מבחני ילדי השכבה.

הידעתם?

רשימת הילדים שעברו את שלב א' מורכבת על ידי בית הספר, גם על סמך התוצאות (יש רף מינימלי שאותו צריך לעבור) אך גם על סמך היכרות הצוות עם התלמידים ומתן הזדמנות נוספת לתלמידים מבטיחים.

בית הספר יכול להעביר רשימה של עד 15% מכלל התלמידים בשכבה, מתוך הנחה שישנם תלמידים מחוננים נוספים, גם אם לא עמדו ברף המינימלי שנקבע בשלב א'.

מבחן מחוננים שלב ב'

מתי מתבצע: כיתה ב', לפני תחילת האביב (בד"כ פברואר/ מרץ).

היכן מתבצע: מסגרת חינוכית של מחוננים באזור מגוריו של הילד, בפיקוח בוחנים של משרד החינוך.

תחומי המבחן: יכולת חישובית ומספרים, חשיבה מילולית מופשטת, רמת ידע כללי ויכולת צורנית-מרחבית.

מתי יודעים אם הילד עבר את שלב ב': אגף המחוננים של משרד החינוך שולח בדואר להורי הילד תשובות עד חודש מאי של אותה שנה.

הידעתם?

שלב ב' של המבחן מובנה כמו פסיכומטרי, צריך להקיף בעיגול או לסמן את התשובה הנכונה.

"פסיכומטרי?! אבל הוא רק בן 7!" – נכון מאוד. חשוב להבין שמיקום הבחינה והבוחנים זרים לילד, לא כמו בשלב א' שבו הילד היה בבית הספר, בכיתתו ועם הצוות החינוכי המוכר לו.

חשוב לא להלחיץ את הילד, לא לנסות להכווין אותו מה לעשות או לתת לו את התחושה שהמבחן הולך לקבוע לו את העתיד או להעיד אם הוא "גאון או לא".

אבחון מחוננים טרם המבחן יוכל לעזור לילדים ולהוריהם להכיר בפוטנציאל הילד ולהרגיע אותו, כך שיוכל להגיע למבחן בביטחון ביכולותיו ועם ההתאמות הדרושות, אם יש צורך בכך.

ילד מחונן שלא עבר מבחן מחוננים של משרד החינוך

כן, יש חיה כזאת – והבעיה היא לא בילד!

מבחן מחוננים

מאילו סיבות ילד מחונן לא עובר את מבחן המחוננים של משרד החינוך?

∘ הפרעת קשב וריכוז
∘ קשיי למידה
∘ חרדה ולחץ מההורים
∘ כשרון מיוחד שאינו מתבטא ביכולות לימודיות (כמו מוזיקה, ספורט ואמנות)

אם ההורים לא יודעים שהילד מחונן או חושדים שהוא מחונן, אך לאחר שלא עבר את מבחן המחוננים מחליטים לוותר – זה עלול להשאיר את הילד במסגרת שאינה מתאימה ליכולותיו במשך שנים ארוכות ולעורר בו תסכול, חוסר ביטחון וקשיים אישיים וחברתיים (ראו הסבר: קשיים אישיים או חברתיים של ילדים מחוננים).

סיפור אמיתי מהמכון

למכון "דרור" אצלנו בגבעתיים, הגיעו מספר ילדים שעל אף שהיו מחוננים באופן מובהק – לא עברו את מבחן המחוננים של משרד החינוך!

הכיצד?

ילד שלא עבר את המבחן בשל ליקויים בתחום השפתי

זוג הורים שהגיעו למכון נחושים הצהירו בפנינו: "שני הילדים הגדולים שלנו מחוננים, אחיהם הקטן יותר מחונן משניהם ולא עבר את שלב א'!"

לאחר אבחון מחוננים מקצועי התברר: ההורים צדקו. נמצאה לילד רמת איי.קיו של 156 נק' כשמבחינת משרד החינוך מחוננות היא כבר מאיי.קיו 140 – כלומר יכולותיו גבוהות אפילו בקרב מחוננים!

אז מה קרה? הילד התמודד עם ליקויים בתחום השפתי, התקשה לרכוש את הקריאה עם כניסתו לבית הספר ולכן בשלב א', כשמדדו את רמת הבנת הנקרא, לא היו לו הכלים המתאימים להתמודד עם המבחן והוא לא עבר אותו.

כשהדבר התגלה באבחון, ההורים היו יכולים להגיש ערר למשרד החינוך עם תוצאות האבחון הפסיכודידקטי שבוצע כולל ההמלצה של הפסיכולוגית החינוכית במכון – לשלב את הילד בכיתת מחוננים ולחזק את הליקוי השפתי עם הוראה מתקנת.

זה הציל את הילד והמשפחה! האח הקטן הרגיש שהוא כמו אחיו הגדולים המחוננים, לא סבל מחוסר ביטחון או תסכול, וקיבל את המענה הראוי עבור היכולות הגבוהות שלו.

מבחן מחוננים בגיל מאוחר

הורים רבים לא יודעים זאת – אך ניתן לבצע מבחן איתור מחוננים חוזר גם לאחר כיתה ב'!

מבחן מחוננים בכיתה ג' או מבחן מחוננים בכיתה ו' – מאפשר לילד להצטרף לתוכניות המחוננים למרות שלא עבר את מבחן המחוננים בכיתה ב'.

מה התנאים למבחן מחוננים חוזר?

∘ אם מתפנים מקומות במסגרות החינוכיות למחוננים
∘ אם מגישים ערר למשרד החינוך על תוצאות מבחן מחוננים קודם
∘ אם מבצעים אבחון מחוננים ומקבלים המלצה מאיש מקצוע – ומגישים בקשה למשרד החינוך למבחן חוזר.

הורים יקרים, קיימת חשיבות עליונה לזיהוי החוזקות והחולשות של הילד שלנו ולתשומת לב מירבית לאותות מצוקה הנובעים מכך.

ילדים מחוננים הם בכל זאת ילדים, הם צריכים את תמיכתנו, את הכוונתנו, ובמקרים מסוימים – גם את העזרה של אנשי מקצוע שיוכלו לסייע להם להתמודד עם מצבם המיוחד ולהביא לידי מיצוי את הפוטנציאל הגלום בהם, להתפתחות תקינה ובריאה.

רוצים לסייע לילד המחונן שלכם לממש את הפוטנציאל שלו? יש לנו מגוון שירותים הרלוונטיים לאיתור החוזקות והחולשות של מחוננים.

שאלות ותשובות

הילד שלי מחויב לבצע את מבחן איתור המחוננים של משרד החינוך?

ממש לא. אם לדעתך הילד לא מחונן ולא מתאים למסגרות אלו, אפילו עדיף שלא יבצע את מבחן איתור המחוננים, או לפחות שלא יבצע אותו בטרם יעבור אבחון מחוננים מקצועי לבדוק את יכולותיו או אם יש צורך בהתאמות מיוחדות (למשל, עבור מחוננים שהם בעלי הפרעת קשב וריכוז).

ישנם ילדים שאינם מתמודדים היטב עם מבחנים או שמייחסים להם חשיבות רבה מדי. במקרה כזה, הגשת ילד שאינו מחונן למבחן כזה, עלולה לגרום לו להרגיש לא יוצלח ולטעת בו תחושות כישלון וחוסר מסוגלות.
לכן, אם בכל זאת מחליטים לתת לילד לבצע את המבחן – חשוב לא להעמיס עליו ציפיות גדולות מדי ולהדגיש בפניו שתוצאות המבחן אינן מעידות עליו דבר.

פשוט – יש ליצור קשר עם הגורם המחנך, ובמקרה הצורך, להעביר לבית הספר מכתב המבקש שלא להעביר לילד את המבחן. מבחן לאיתור מחוננים מטעם משרד החינוך הוא זכות ולא חובה.

בהחלט, אך כדאי לשים לב ששלב א' של מבחן המחוננים הוא בהכרח במועד ארצי קבוע ועליו לא ניתן לחזור, אך ישנן מספר אופציות להגשת הילד לחלק ב' של המבחן במועד אחר: הראשונה והפשוטה ביותר, היא בכיתה ג' במקום בכיתה ב', זאת על ידי הגשת בקשה באופן מקוון בפורטל ההורים של משרד החינוך. לא מדובר בפער גדול מדי, כך שהילד יוכל כבר ביסודי להשתלב במסגרות מחוננים, אם זה יהיה רלוונטי לו.

במקרים אחרים, ניתן לגשת למבחן מחוננים בכיתות המאוחרות של היסודי כמו כתה ו' ואפילו בחטיבת הביניים, כמו בכיתה ז' למשל – וזאת על סמך הגשת בקשה רשמית למשרד החינוך, לעיתים בתוספת המלצה של איש מקצוע. ברמת העקרון, הכניסה בכיתות המאוחרות למסגרת חינוכית המותאמת למחוננים נעשית על בסיס מקום פנוי, ולכן בכל שנה יהיה ניתן להיבחן ולהשתלב במסגרת אם תוצאות המבחן יעידו על מחוננות.

לא. ניתן להודיע על אי הגעה לשלב א' של המבחן בפורטל ההורים של משרד החינוך ולאחר מכן לתאם מועד ספציפי עבור שלב ב' של המבחן.

לא בדיוק. משרד החינוך מאפשר לילד להיבחן פעמיים לכל היותר בשנות בית הספר היסודי. כלומר – פעם ראשונה בשלב האיתור המקדים ובפעם השנייה לאחר קבלת ערעור וניסיון לעבור את המבחן שוב.

זאת ועוד, לא תינתן אפשרות להיבחן יותר מפעם אחת באותה שנה. בין מבחן איתור מחוננים אחד למשנהו חייב להיות פרק זמן של 12 חודשים לפחות.

בעקרון כן, רק ילדים שנבחנו על ידי משרד החינוך במבחן והוגדרו כמחוננים על בסיס תוצאותיו, יוכלו להשתלב במסגרות המחוננים השונות, בין אם בכיתות המותאמות למחוננים או במסגרות חוץ-בית-ספריות הקרובות למקום המגורים של הילד.

עם זאת, אגף המחוננים של משרד החינוך מפעיל תוכניות חינוכיות נוספות למחוננים ולתלמידים מצטיינים, כמו מצוינות 2000, אקדמיה בתיכון, קדם-עתידים, אמירים, חינוך לפסגות ודומיהן. לתוכניות אלו ניתן להתקבל על בסיס מבחנים ספציפיים או הישגים אישיים הרלוונטיים לכל תוכנית.

כמו כן, המלצות לתוכניות מחוננים נוספות בהתאם לצרכיו הספציפיים של כל ילד ניתן לקבל באבחון מקצועי של פסיכולוגית חינוכית מומחית, ובכך למצוא פתרון הולם לילד שגם מתאים לרצונותיו, לחוזקותיו ולחולשותיו – אולי אפילו יותר מהמסגרות הרשמיות של משרד החינוך.

שיתוף המדריך המלא בנושא "מבחן מחוננים" ברשתות החברתיות

פייסבוק
טוויטר
לינקדאין
טלגרם
וואטסאפ
מייל

מאמרים נוספים בנושא ילדים מחוננים

אבחון מחוננים

אבחון מחוננים

מתי צריך לעשות אבחון מחוננים ומה זה אומר, מה כולל האבחון, על ידי מי הוא מבוצע וכיצד, מדוע אבחון מקצועי מאתר מחוננים שלא עברו את המבחן הארצי של משרד החינוך ועוד!

הכנה למבחן מחוננים

הכנה למבחן מחוננים

כיצד נראית הכנה למבחן מחוננים של משרד החינוך, האם היא נדרשת כדי להכין את ילדינו למבחן או שמא היא רק מזיקה וכיצד בכל זאת ניתן להכין את הילד למבחן מחוננים.

הקפצת כיתה

הקפצת כיתה

מהי הקפצת כיתה, מדוע היא מבוצעת ובאילו תנאים, מהן ההשלכות האפשריות על מצבו הלימודי והחברתי של הילד בהקפצת כיתה והאם רק מחוננים יכולים לקפוץ כיתה.

הדלגה לכיתה א

הדלגה לכיתה א'

באילו מקרים יש צורך לבצע הדלגה מגן טרום-חובה לכיתה א' ובמה היא שונה מהקפצת כיתה, איך נדע שהילד שלנו מתאים להדלגה לכיתה א' ואילו קשיים עלולים להתעורר עקב כך.